1 Ağustos 2014 Cuma

Seyyit Nezir ve Broy Yayınevi


Satranç yayıncılığı deyince ilk akla gelen Analiz Satranç şüphesiz. Satrancın son 14 yılda yaygınlaşmasıyla satranç dünyasının da böyle bir yayınevine sahip olması bir şans. Bununla beraber 2000 yılı öncesinde Inkilap Yayınevi çıkarttığı satranç kitaplarıyla biraz da olsa bu eksikliği gideriyordu.

Seyyit Nezir'in editörlüğünü yaptığı Broy Yayınevi ise 90'lardan 2005 yılına kadar önemli satranç kitaplarını Türk satrancına tekrar kazandırdı. Bu kitapların en önemlileri Richard Reti'nin "Satrançta Büyükustalar Modern Görüşler" kitabı, Atak Oyunun İki Dehası: Aleyin ve Tal, Satrançta Oyunsonu, Satrançta Kombinezon Sanatına Giriş'tir.

Karagöz ve Hacivat'la Satranç Öğreniyorum yine Broy tarafından yayınlanmış ve yeni başlayanlar için yazılmış bir kitaptır. Kitabın yazarı ise ilginç bir isme sahip; Hasan Ali Bingeç!  Edebiyat dünyasında yayıncı olarak olduğu kadar şair olarak da önemli bir yere sahip olan Seyyit Nezir'in gerçek adı Muammer Akça'dır. Genelde takma adını kullanan Seyyit bey burada da ufak bir hınzırlık yapıp Hasan Ali Bingeç diye hayali bir yazar yaratmış. "Bingeç" kelimesi satrançtaki "bingeç piyonu" hatırlatır ve "duble piyon"un Türkçeleştirilmiş halidir.

Broy Yayınevi yıllarca varlığını Taksim, Mis Sokak'ta sürdürdü. Büyük yayınevlerinin yanında varlığını zor da olsa sürdüren bu idealist yayınevi şu anda faaliyetlerini bitirmiş gözükmekte ve yayınladığı satranç kitapları da yeni baskıları gelmeyince öksüz kalmış gözükmekte. Özellikle Reti'nin kitabı satrançseverler tarafından hararetle aranmakta.

Seyyit Nezir aynı zamanda İstanbul Birinciliğini eş puanla kazanan Gani Eren Akça'nın babasıdır. Yetenekli genç satranççı maalesef son zamanlarda pek turnuvaya katılmamış gözüküyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder