12 Ağustos 2014 Salı

Satrancın Kutsal Kitabı "Satranç Kitabım"






Türk satranç yazınında ki şüphesiz en kapsamlı kitap bu! "Satranç Kitabım" Profesör ve ilk Türkiye Satranç Şampiyonu Selim Palavan'ın ölmeden önce yazdığı son eser. Hatta bu kitap onun ölümünden sonra Sertaç Dalkıran'ın çabalarıyla çıkartılmış. Hem ebat olarak hem içerik olarak çok kapsamlı bir kitap.

Öncelikle elinize aldığınız 14x20 cm'lik kitap epey bir yer kaplıyor. Üstelik 336 sayfa. Bu kitap satrançla ilgili herşeye değinme iddiasında. Hani Zweig'ın "Satranç" kitabında veya "Brainwashed" filminde olduğu gibi bir yere kapatılsanız ve size sadece bu kitap verilse çok iyi bir satranççı olabilirsiniz.

Kitap satrancı öğreterek başlıyor. Arada ilk satranç takımları ve satrancın tarihçesinden de bahsediliyor. Temel matlar, açılışlar, kombinezonlar diye ilerliyor. Sistematik biçimde konular ağırlaşmakta ve oyuncu buna uyum sağlamakta zorluk çekmiyor. Dönüşümlü olatak oyunsonları, açılışlar ve oyunortası inceleniyor ve ilerledikçe daha zor konumlar incelenmekte. Örnek oyunlar analizli olarak incelenirken ustanın yaşam öyküsünden ve satranca katkılarından da bahsediliyor.

Kitaptaki ekler bölümü bile başlıbaşına bir kitap olabilecek genişlikte. Dünya şampiyonlar, bilgisayarlar, etüdler ve daha pek çok bilgi. Hatta kitabın sonunda bir satranç hikayesi de var. Öykünün kahramanı satranç sayesinde cinayeti bile çözüyor. Yok, yok yani!

Tek eleştirilecek noktası kitabın konu dizininin olmaması. Hatta partileler ilgili bir dizin de olabilirdi ama kitap o kadar kapsamlı ki kimse bunun altından kalkamamış anlaşılan.

Satın almak isteseniz sadece 22.50 TL'ye Satranç Kitabım

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder