5 Ağustos 2014 Salı

Modern Satrancın En Eski Satranç Kaynağı


Günümüzde satranç kitaplarına artık ulaşmak kolay. Türkçe kitap sayısı iyice arttı. Yabancı kaynaklara ise internetten ulaşabilirsiniz. Eh bir de etik olmayan biçimde internetten pdf olarak indirme yöntemi var ki tavsiye etmem. Hatta işi daha da abartıp bu pdfleri fotokopicilere bastırıp ciltletenler bile varmış. Ayıp, çok ayıp!

Evinizde bir sürü satranç kitabı var. İyi güzel de bunların kaç tanesi okunuyor. Yoksa çoğu kütüphanede yer mi işgal ediyor. Eski satranç kitabı deyince kasdettiğimiz yıpranmış kitap değil ama eskiden satranç kitapları defalarca okunmaktan paramparça olurdu adeta. Şimdi ise hepsi gıcır gıcır.

Neyse gelelim tarihteki en eski satranç kitabına. Önce sadece satranca adanmış kaynaktan bahsedelim.

Göttingen El Yazmaları

33 yapraktan oluşan ve Latince olan el yazamları Göttingen Üniversitesi'nde saklanmakta. Maalesef resmini bulamadım. O kadar değerliymiş anlayın. Yazmalar satranç açılışlarına ve problemlere yer vermekte. Bu kaynağın Lucena tarafından yazıldığı veya Lucena'nın kaynak olarak kullanıldığından şüphe ediliyor. Yazım tarihi olarak 1500 - 1505 veya 1471 yılları verilmekte.

Açılışlar

Kitap piyonların ilk hamlede iki gidebildiği ve vezirin günümüzdeki özelliklerine sahip olduğu moern satranç için yazılmış. Modern satranç ile beraber dinamik hale gelen oyunda da açılışlar önemli hale gelmiş. 1500 yılında yazılmasına rağmen o dönem pek çok açılışın biliniyor olması ilginç. Kitapta sırasıyla şu açılışlar incelenmiş.

  1. Damiano Savunması
  2. Philidor Savunması
  3. Giucco Piano (İtalyan Açılışı)
  4. Petrof Savunması
  5. Fil Açılışı
  6. Ruy Lopez (İspanyol Açılışı)
  7. Ponziani açılışı
  8. Siyahlara yarar sağlayan Philidor Savunması
  9. Kabul Edilen Vezir Gambiti
  10. 1.d4 d5 2.Ff4 Ff5
  11. Bird Açılışı (1.f4)
  12. İngiliz Açılışı (1.c4)

Satranç Problemleri

  Ve kitaptan bazı problemler




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder