21 Ağustos 2014 Perşembe

Dvoretsky'nin sihirbazlık gösterisi gibi kitabı


Dvoretsky Büyükusta olma seviyesine çok yaklaşmış ama sonra oyuncu olarak değil de antrenör olarak kariyer yapmaya karar vermiş bir oyuncu. Gerçekten de bu yönde başarılı olmuş ve Yusupov, Dreev gibi oyuncuları başarıyla çalıştırmış. Daha sonra SSCB'nin dağılmasıyla Batı'ya açılan Dvoretsky en büyük çıkışını yazdığı kitaplarla yapmıştır.

Yukarıda gördüğünüz "Secrets of Chess Training" "Satrançta Antrenman Sırları" kitabı 1991 yılında çıktı ve çeşitli ödüller kazandı. Kitap adeta sihirbazlık gösterisidir. Yazar bir konum gösterir ve hamleyi sorar.

Ne kadar düşünürseniz düşünün cevabı bulamazsınız! Şaka değil gerçek. Örneğin çok zorlu bir varyant görürsünüz. Limitlerinizi zorlayarak 10 hamlelik varyant hesaplarsınız ve cevabı açtığınızda "Bu 10 hamlelik varyantı hesaplamış olabilirsiniz ama 3 hamle daha ilerlettiğinizde ortaya çıkn "!!" hamle oyunu kaybettirir."

Veya durum basit bir oyunson gibidir. Şf1 oynayarak şahı oyuna sokmaya karar verirsiniz. Oysa ki cevap:

"36.Şh1! Çok garip ama şahı merkeze gelmek yerine şahı uzaklaştırmak 15 hamle çıkacak şu hamle yüzünden iyidir."

Bunlar gerçek hayatta bir kez olur! Halley kuyruklu yıldızını yakalayacağım diye her defasında manyakça şeyler düşünemezsiniz. Satranç yeri geldiğinde ne kadar da çılgın bir oyun. Ne hamleler çıkıyor demek için bu kitabı okuyabilirsiniz ama her ne kadar ödüller alsa da eğitici bir kitap olduğunu düşünmüyorum. Bir de şunu eklemeliyiz; bu kitap ajurne konumlarla ilgili genelde. Oyun ertelenir ve sonraki hamleyi bulmak için bir gününüz vardır. Eh o zaman da taşları mıncıklama şansı ve çılgınca fikirleri denemek için vaktiniz olur.

Bu arada bilgisayar incelemeleriyle o kitapta yapılan pek çok analizin artık geçersiz olduğunu tahmin ediyorum.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder