21 Temmuz 2014 Pazartesi

Satrancın Esasları


Yaklaşık 30 - 40 yıl önce satranç oynamayı öğrenmek isteseniz sahip olabileceğiniz tek Türkçe kitap herhalde Capablanca'nın "Satrancın Esasları" kitabı olurdu. Kübalı dahi Şampiyon Capablanca "Satranç Makinesi" olarak adlandırılır ve az satranç çalışmasıyla bilinirdi. Bir anlamda tembel satranççı olan Capablanca yine de güzel bir kitaba imza atmış. Günümüzde görsellerle desteklenen kitaplarla karşılaştırılınca biraz demode kalabilir ama Capablanca'nın seçtiği örnekler gerçekten çok öğretici.

Kitabın içerisinde Capa'nın da pek çok oyunu var ve ilginçtir ki bu oyunlardan bazıları onun kaybettiği oyunlar.  Ustanın objektif yaklaşımı gerçekten takdire değer.

Kitap özellikle oyunsonu açısından da değerli örneklere sahip. Çok piyonlu çift kale örnekleri bu oyunsonlarındaki prensipleri çok iyi öğretecek cinste. Inkilap Kitabevi tarafından çıkartılan bu kitap Nezih Yazgaç tarafından çevrilmiş. Belli bir dönem baskı o kadar kötüleşmiş ki kapakta yazan "Yazar Dünya Şampiyonu Capablanca, Çeviren Nezih Yazgaç" ifadesi "Yazar Dünya Şampiyonu Nezih Yazgaç, Çeviren Capablanca" haline gelince hayli güzel espri konusu haline de gelmiştir. Sonradan tabii ki baskı toparlanmış, dil sadeleştirilmiş ve günümüze gelmiş.

Yzarı tanıyalım: Jose Roul Capablanca

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder