28 Temmuz 2014 Pazartesi

Satrançta Kale Finalleri






İlk Türkiye Şampiyonu ve İTÜ Makine Profesörü Selim Palavan'ın harika bir kitabı. Kale oyunsonları satrançta çok sık gelen oyunsonlarıdır ve bu sebeple iyi çalışılmaları çok önemli. Capablanca Dünya Şampiyonu olmadan evvel kendi dizdiği 1000 kale oyunsonunu inceleyerek bu konuda uzmanlaşmıştır. Bu kitap çok geniş bir bölüm olan Kale Finallerini öğretici bir şekilde basitten zora anlatıyor.

Bazı oyuncular oyunsonlarını çalışmaz. İki cevapları vardır: 1) Benim oyunlarım zaten oyunsonuna kalmaz. 2) Oyunsonu gelirse düşüne düşüne hamleleri bulurum. Birinci mazereti üretenler oyunsonuna girmemek için çok oyun kaybedenlerdir. İkinci kesimdekiler belki oyunsonundaki hamleleri bulabileceklerdir ama belli teorik konumları bilmeden o konuma girip girmeyeceklerine nasıl karar vereceklerdir? Sonuçta bu oyunsonu çok önemlidir.

Yazar Selim Palavan (1909 - 1925) çok renkli bir karakterdi. Satranç şampiyonluğunun yanında çok değerli bir akademisyendi. Seneler evvel Uğur Dündar'ın yayınladığı "Hayatımızın İçinden" programında Erbakan baş konuktu ve onun hayatında yer sahibi olan insanlar 3-5 dakika konuşup gidiyorlardı. Programa Selim Palavan da Erbakan'ın hocası olarak katıldı ve onu Almanya'ya nasıl görevli gönderdiğini öyle uzun anlattı ki format tamamen çatırdamış oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder