30 Temmuz 2014 Çarşamba

Satrancınızı Yeniden Nasıl Değerlendirirsiniz


IM Jeremy Silman oyunculuğundan daha çok antrenörlüğü ile biliniyor. Bu başarısını da temelde yukarıda gördüğünüz kitaba borçlu: "How to reasses your chess" yani "Satrancınızı yeniden nasıl değerlendirirsiniz" tarzı bir çeviri olabilir. Burada kasdedilen satrançta değerlendirmenin farklı yapılması.

Jeremy Silman, Silman düşünce tarzı adını verdiği bir sistemi öneriyor. Elbette satrançta konum değerlendirmesi önemli ve sonraki hamlelerimiz de bu değerlendirmeye bağlı. Silman konum değerlendrimesinde "Farklılıklar" adını verdiği bir yöntemi kullanıyor. Yöntemin temel amacı siyah ve beyaz taşlar arasındaki farklılıkları anlatmak. Örneğin şahların karşılıklı güvenlik durumu nasıl. Tahtada hangi taşlar var? Örneğin beyazın filine karşı atı var diyelim. O zaman fil mi yoksa at mı daha becerikli diye bakılarak yola çıkılıyor. Piyon yapıları da şüphesiz önemli. Bir tarafın vezir diğerinin ise şah kanadında piyon üstünlüğü olabilir mesela. Veya tabii ki materyal durumu. Taraflardan birinin kale piyonu diğer tarafın ise iki hafif aleti var. Gelişimdeki durum da şüphesiz önemli bir farklılık kriteri. Satranç tahtasında olan tüm farklılıklar önce fark ediliyor. Sonuçta yöntemin mantığı tek tek tüm taşları kontrol etmek yerine farklılıkları anlayarak oyuncunun işini kolaylaştırmak.

Dünya çağında çok beğenilen ve çok satan bu satranç kitabının maalesef Türkçe çevirisi yok ama İngilizce bilenlere muhakkak bu kitabı tavsiye ederiz. Bu kitap tutulunca aşağıda gördüğünüz gibi bir çalışma kitabı da çıkartıldı. Bu sefer açıklamaların yanı sıra ağırlık sorulan sorularda.


Silman'ın yöntemi şüphesiz güzel ama bir hatırlatma yapmadan geçmeyelim. Konum değerlendirmesinde birinci kriter şah güvenliğidir. Vezir fazla olabilirsiniz ama mata çare yoksa bunun da önemi kalmaz. Sonraki kriter materyal durumu olabilir. Buna rağmen iyi organize olmuş bir ordunun puan olarak daha büyük bir orduya karşı üstünlük kurabileceğini de unutmamak gerekir. Bu sebeple aletlerin etkinliği çok ön plandadır.

Silman'ın Dengesizlikler Teorisi ile ilgili bir makale (İngilizce)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder