14 Ekim 2015 Çarşamba
Satrancı Hamle Hamle Anlamak
FM Alper Efe Ataman'ın kurduğu Analiz Yayıncılık tarafından çıkartılan "Satrancı Hamle Hamle Anlamak" kitabı ünlü Büyükusta John Nunn'ın yazdığı güzel bir kitap. Ataman her zaman olduğu gibi harika bir kitap seçmiş. 2001 Chesscafe.com en iyi kitap ödülünü de alan bu yayını Görkem Sivri çevirmiş. O da harika bir iş yapmış. İfadeler çok anlaşılır ve ayrıca piyon yerine er kelimesini kullanması da takdir edilecek bir durum. Yıllar evvel Serdar Çelik "Satrançta Turnuva Hazırlığı" kitabını yazarken Türkçe kelimelere ağırlık vermişti ve "Bireşim" kelimesi tepki almıştı. Eminim ki şimdi de bu satırları okuyanlar için "Bireşim" anlam ifade etmez ama kombinezon yerine kullanılan kelimedir. Görkem Sivri de Serdar Çelik'in yolundan giderek "Bireşim" kelimesini tercih etmiş. Başta yadırgansa da kolayca alışılabiliyor.
Çeviride kullanılan "Ya devler başa ya kuzgun başa" ifadesi de kitabı çeviri açısından en özgünler arasına sokmayı başarıyor. Kitabın içeriğine gelirsek; gerçekten de başlıktaki iddiayı gerçekleştiriyor. Ezbere bilinen ilk hamlelerden itibaren derinlemesine fikirleri anlatılıyor ki bir satranççının gelişimi için bu çok ama çok önemlidir. Kitapta analizli oyunlar var ama belli temalar üzerinden giderek anlatılıyor. Böylece sadece analizli oyun incelemiyorsunuz ama oyunortası konusunda değerli dersler alıyorsunuz. Yer yer analizlerin uzunluğu can sıkıcı olabilir ve hepsini takip etmek gerçekten zor ama burada amaç biraz da oyuncunun bir miktar analizleri körleme takip etmesini sağlayarak hesap ve ileriyi görme yeteneğini artırabilmek. 300 sayfayı aşan kitap gerçekten çok kapsamlı ve fiyatı da bu açıdan makul. Fiyat artan enflasyon ile değişeceği için belirtmemek daha iyi sanırım ama 1300 UKD üzerinydeyseniz sizin için uygun olabilecek bir kitap. Üstelik kitabı 2400'lük oyuncular bile zevkle takip edebilir. Büyükusta Nunn mümkün olabildiğince güncel oyunlar seçmeye çalışmış ve en eski oyun 90'lı yıllara dayanıyor. Tavsiye ederiz, zevkle okuyacaksınız. Linki de verelim: Satrancı Hamle Hamle Anlamak
2 Mart 2015 Pazartesi
Notasyon Defteri
Elbette çok eskiden satrançta notasyon diye bir şey yoktu. Hatta satranç tahtasında siyah ve beyaz kareler diye bir şey de yoktu. Ne zaman ki satrançta ustalar ortaya çıktı ve yaygınlaşma gerçekleşti o zaman oyuncular güzel oyunları nasıl gelecek nesillere aktarırım diye düşünmeye başladılar.
Elbette geleceğe mesaj verme kaygısının yanında notasyon turnuvalarda vazgeçilmez çünkü bir anlaşmazlık olduğu zaman notasyon adeta satranç oyununun kameraya çekilmiş hali gibidir. Eğer imkansız hamle yapılmışsa hemen tespit edilir. Taşlar kazara devrilmişse yine şüpheye yer bırakılmadan eski hal bulunur.
Öte yandan özellikle turnuva tecrübesi olmayanlar için notasyon büyük derttir. Hamleyi mi düşüneceksiniz, saate mi basacaksınız yoksa notasyon mu tutuacaksınız bilemezsiniz. Notasyon yazma işi dikkatinizi dağıtır. Hatta kendi notasyonunuzu yazarken rakibin ne yaptığını da görmeyebilirsiniz. Özellikle yazı yazmayı yeni öğrenen minikler için satranç oyununun amacı notasyon tutmak haline gelir :)
İşte bu sebeple turnuvada tatsız tecrübe yaşamak yerine bu tecrübeyi evde zarar görmeden yaşamanız mümkün. Yapacağınız şey bir notasyon defteri bulmak. elbette hamleleri kağıda yazarak da çalışabilirsiniz ama bu pahalı olmayan Notasyon Defteri tam size göre. Analiz Satranç'in çıkarttığı bu defteri şu adresten satın alabilirsiniz: http://market.satrancokulu.com/notasyon-defteri-2
25 Şubat 2015 Çarşamba
Satrançta Öğretici Minyatürler
FM Alper Efe Ataman tarafından çıkartılan kitap hem satrançseverlerin hem de antrenörlerin temel kaynaklarından biri olabilecek güzellikte. Özenle hazırlanmış kitapta geçmişten günümüze kısa galibiyetler inceleniyor. Minyatür deyince satranca 25 hamleden çabuk biten kazançlı oyunlar kasdedilir. Ataman'ın seçtiği örneklerde taraflardan biri çok kaba bir hata ile kaybetmiyor. Elbette hata var ama bu hatanın değerlendirilmesi de ciddi bir beceri gerektiriyor.
Satranç kitaplarında sıklıkla düşülen tuzaklardan birisi bilgilendireceğim derken çok uzun analizler yazmaktır. Bilgisayarla destek alınan günümüzde artık analiz yazmak hiç de zor değil. Önemli olan okuyucuyu oyunda olup bitenle ilgili olarak aydınlatabilmek. Ataman analiz ve yorum dengesini çok iyi tuturabilmiş. Sadece kritik varyantlar veriliyor ve anlatım da sıkıcı olmayacak uzunlukta.
Bu öyle bir kitap ki ne kadar satrancı seviyorsanız sevin bu kitaptaki örneklerle satranç sevginiz daha da artacak. Oyunları incelerken sanki bir sihirbazlık gösterisi izliyormuş gibi olacaksınız. Bu kitap 1400 - 2100 arası oyuncular için gayet uygun. Ayrıca öğretmenlerin de derslerinde rahatlıkla kullanabileceği bir kitap. Elinin altında bir yayınevi olmasına rağmen Alper Efe Ataman nihayet bir kitap yazdı. Sevelerini çok bekletti ama kesinlikle buna değmiş diyebiliriz.
Kitap içerisinde ünlü klasik oyunlar var ama bununla yetinilmemiş ve günümüze doğru gelerek yeni oyunlar da incelenmiş. Elbette uzayan açılış teorisi yüzünden günümüzde minyatürlere rastlamak artık pek kolay değil ama yine de örnekler çok güzel.
Eh şimdiden bu kitabı nereden alacağınızı düşünüyorsunuzdur. O zaman size bir link verelim: Satrançta Öğretici Minyatürler
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)