17 Eylül 2014 Çarşamba

Satranç Takımları Hakkında Site Olur mu?

Evet olurmuş! Sitenin sloganında da olduğu gibi "Satranç takımları bir kültürdür" ve bu kültürle ilgili anlatılacak o kadar çok şey ver ki. Şimdi ilk satranç takımınızı hatırlayın. Tahta mıydı, plastik mi? Altındaki zemin kartondan ucuz bir şey miydi yoksa tahta mıydı. Taşlar ufacık mıydı? Mıknatıslı mıydı?

Amma çok satranç takımı türü var değil mi? Artık cam takım mı istersiniz, ahşap mı, metal mi? Sınır yok. Tabii süslü değişik figürler de var. Osmanlı seti, Mısır, Fransız setibu böyle gider. Çizgi karakterlerle ilgili setler de olabilir. Mesela Şirinler seti. Türkiye'de "Çanakkale Geçilmez Seti" bile yapılmıştı. Tabii turnuvalarda oynanan takımları da unutmamak lazım.

Çeşitli filmlerde ve dizilerde kullanılan takımları da unutmamalı. Mr Spock'ın üç boyutlu satranç takımı da kullanılmıştı filmde. Fischer - Spassky maçının yaklaşık 60 bin dolara satılan imzalı takımı, hayalet satranç takımı ve körler için yapılan özel takım da birazdan adresini verceğimiz satranç blogunda. Umarız sahibi siteyi güncellemeye devam eder.

Az kalsın Atatürk'ün satranç takımını da unutuyorduk. Gerçi Atatürk'ün çok satranç oynadığını sanmıyoruz ama en azından onun olduğu söylenen bir takımı da görebileceksiniz.

Bir de "Santranç Takımı" var. O nasıl oluyor derseniz, yanlış hazırlanmış bir takıma denir diyelim.

Sitemiz: Satranç Takımları

16 Eylül 2014 Salı

Öğretici Oyunlar


İnkılap Yayınevi tarafından çıkartılan "Öğretici Oyunlar" kitabı satranç hakkında fazla birşey bilmeyen daha doğrusu sadece taşların hareketlerini bilenler için ideal kitap. İçindeki öğretici oyunları güzel ve kısa satranç filmleri izliyor gibi takip edeceksiniz. İlk örnek Aptal Matı ile başlıyor, sonraki oyunda acemi iki oyuncunun oyununa bakılıyor ve hataları basit bir dille anlatılıyor.

Kısacası satranç oynamaya başladığınızda başınıza gelebilecekler yapabileceğiniz hataları görüyorsunuz. Devamında Çoban ve Legall Matı, çifte tehditler ve tuzaklar var. Açmaz, şiş, boğmaca matı, çift kale fedaları ve şaha saldırı öğretici biçimde inceleniyor. Yazar Seneca'nın başarısı normalde binlerce örnekle hazırlanabilecek bu kitabın harika bir özetini çıkararak okuyucuyu sıkmadan bilgeleri iletebilmesi.

Kitabın sonlarına doğru stratejik yaklaşımlardan bahsediliyor ve konumsal satranç anlatılıyor.

Başlıklar

1) Sağlam bir roka saldırı
2) Kanat erlerine karşı merkez erleri
3) Şah kanadındaki er çokluğunun zaferi
4) Vezir kanadındaki er çokluğunun zaferi
5) Sürekli açmaza dayanan boğma stratejisi
6) Karelere hakim olma
7) Taşı oyun dışı bırakma
8) Değirmen
9) Erler satrancın ruhudur

Eminim ki başlıklar ilginizi çekmiştir. Tüm bunlar 96 sayfaya sığmış. Bu arada Türk usta Cavit Uzman'ın da kısa bir kazancı bulunmakta.